Οι μέντορες είναι μια ομάδα από νέους ταλαντούχους επιστήμονες, όλοι φιναλίστ του Famelab, του διαγωνισμού για την επικοινωνία της επιστήμης που δημιουργήθηκε στο Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ και διοργανώνετα κάθε χρόνο από το British Council σε περισσότερες από 20 χώρες. Οι μέντορες θα αναλάβουν καθήκοντα καθοδηγητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τόσο μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας, όσο και με επισκέψεις σε σχολεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Με τη βοήθειά τους, οι μαθητές θα αναπτύξουν το θέμα τους, ενώ παράλληλα θα εξοικειωθούν με την ερευνητική διαδικασία.

Ουρανία ΑναγνωστοπούλουΟυρανία Αναγνωστοπούλου

Ονομάζομαι Ουρανία Αναγνωστοπούλου και είμαι 26 ετών. Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επέλεξα να σπουδάσω Γεωλογία γιατί από μικρή είχα απορίες για το πώς λειτουργούν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί. Πάντοτε μου προκαλούσαν μεγάλο ενδιαφέρον και δέος οι απολιθωμένοι οργανισμοί όπως οι δεινόσαυροι. Σε όλες τις δουλειές που έχω αναλάβει μέχρι σήμερα προσπαθώ να έχω πολύ καλή σχέση με την ομάδα που δουλεύουμε μαζί. Έχω εργαστεί ως ξεναγός στην έκθεση Δεινοσαύρων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι. Περιμένω με μεγάλη χαρά να συνεργαστώ μαζί σας!

Άννα ΒαρσάμουΆννα Βαρσάμου

Είμαι η Άννα Βαρσάμου, συγγραφέας και εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Ως μαθήτρια ήθελα να γίνω κιθαρίστρια σε ροκ συγκρότημα. Βαριόμουν αφόρητα το σχολικό διάβασμα και δεν καταλάβαινα σε τι θα μου χρειαστεί η Επιστήμη στην πραγματική ζωή. Τώρα πια ξέρω. Η Επιστήμη είναι σαν τα γυαλιά 3D. Χωρίς αυτήν βλέπεις την κάθε μέρα που ζεις χάνοντας διαστάσεις της. Αλλά αν βυθιστείς σε αυτήν, τότε μόνο ανακαλύπτεις πόσα έχανες πριν: δε κοιτάς απλώς τα φαινόμενα μα βλέπεις μέσα σε αυτά, λεπτομέρειες που δεν είχες παρατηρήσει, συνδέσεις και σχέσεις που ούτε καν υποψιαζόσουν ότι υπάρχουν. Ένας αόρατος, φαντασμαγορικός κόσμος, κρύβεται κάτω από την καθημερινότητά σου. Αν αποφασίσεις να τον δεις και να τον ψάξεις, πάρε την παρέα σου κι έλα να με βρεις! Θα χαρώ να σας ξεναγήσω σ’ αυτόν και να σας βοηθήσω να βρείτε συναρπαστικούς τρόπους να δείξετε στους φίλους, τους γονείς και - γιατί όχι; - στους καθηγητές σας, όσα είδατε εκεί. Αυτή άλλωστε είναι η μεγάλη ευκαιρία σας να … βάλετε τα γυαλιά σε όλους τους άλλους τα γυαλιά της … Επιστήμης!

Κώστας ΚαρπούζηςΚώστας Καρπούζης

Ο Κώστας Καρπούζης γεννήθηκε κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, λίγο μετά το έπος του Γουέμπλευ και λίγο πριν το έπος του Πολυτεχνείου. Αυτά τα δύο γεγονότα τελικά σημάδεψαν τη ζωή του: από μικρός ήταν αθεράπευτα φίλος και υπερασπιστής του τριφυλλιού, ενώ όψιμα μας προέκυψε και οικολόγος, μεγάλος τιμωρός των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Παράλληλα, όντας κολλημένος με οτιδήποτε είχε ...κουμπιά, νομοτελειακά ασχολήθηκε με τους υπολογιστές. Μεγαλώνοντας, ζήλευε τον Commander Kirk στο Kobayashi Maru, κι έτσι τώρα δημιουργεί μόνος του τα παιχνίδια που παίζει, έτσι ώστε α) να κερδίζει πάντα και β) να παίζει χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεται από τον καναπέ. Στην προσπάθειά του αυτή, έχει στρατολογήσει και το γνωστό ανθρωπόμορφο ρομπότ Nao, το οποίο διδάσκει να καταλαβαίνει και να αντιδρά στις εκφράσεις και το βλέμμα του.

Γιολάντα ΚογιάννηΓιολάντα Κογιάννη

Η Γιολάντα Κογιάννη είναι Βιοχημικός και ψάχνοντας να βρει απαντήσεις σε ένα σωρό προβλήματα και ασθένειες του οργανισμού, κλείστηκε για πολλά πολλά χρόνια σε ένα εργαστήριο παρατηρώντας κυτταράκια και τις αντιδράσεις τους σε διάφορα φάρμακα. Πιστεύει ότι η επιστήμη αφορά όλους μας, μικρούς και μεγάλους, και έτσι, οι επιστήμονες εκτός από το να φοράνε τις λευκές τους ποδιές και να κάνουν τρελά, ενδιαφέροντα, περίεργα και πρωτοπόρα πειράματα σε ένα εργαστήριο, μπορούν επίσης να μεταδίδουν όλες αυτές οι γνώσεις τους σε όλους μας ώστε να γίνεται καλύτερη η ζωή μας. Σε μια τέτοια προσπάθεια διακρίθηκε με το βραβείο κοινού Openscience στο διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης Famelab για την ανάδειξη επιστημόνων με ταλέντο στην επικοινωνία της επιστήμης. Έκτοτε συμμετέχει εθελοντικά στη διάδοση και προώθηση της επιστήμης σε σχολεία αλλά και στο ευρύτερο κοινό δίνοντας διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Χριστίνα ΜελίδουΧριστίνα Μελίδου

Η Χριστίνα είχε πάντα απορίες: Πώς φτιάχτηκε η Γη; Γιατί είναι γαλάζιος ο ουρανός; Γιατί αφρίζει η σόδα φαγητού όταν ανακατευτεί με ξύδι; Προκειμένου να αρχίσει να λύνει τις απορίες της σπούδασε Γεωλογία στη Θεσσαλονίκη. Μετά έκανε ένα μεταπτυχιακό στην διαχείριση παράκτιων περιοχών στην Μ. Βρετανία. Σήμερα διδάσκει σε Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και παράλληλα ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης. Η επιστήμη της αρέσει όχι μόνο γιατί την βοηθάει να εξηγήσει αυτά που βλέπει γύρω της αλλά και να σκέφτεται πιο ψύχραιμα και να κρίνει με χιούμορ όλα τα παράλογα που ακούει. Κάθε μέρα έχει καινούριες απορίες, αναζητά τις απαντήσεις και μετά προσπαθεί με απλά λόγια να πει τι κατάλαβε!

Νίκος ΠαπαδημητρίουΝίκος Παπαδημητρίου

Ο Νίκος γεννήθηκε το 1981 και στα παιδικά του χρόνια δεν ήταν παιδί θαύμα, δεν ήθελε να σώσει τον κόσμο (αν και του άρεσε ο Batman), δεν ήξερε τι θα γίνει όταν μεγαλώσει και ούτε του άρεσε η ποίηση. Πιο πολύ του άρεσαν τα παιχνίδια, και κυρίως αυτά στο ύπαιθρο και στη φύση (το PlayStation δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα...). Επίσης του άρεσε να αναλύει και να εξερευνεί οτιδήποτε του προκαλούσε την περιέργεια. Συνέπεια ήταν λοιπόν, να γίνει ... Χημικός Μηχανικός. Όσο ήταν μαθητής (αλλά και φοιτητής αργότερα) πάντα προσπαθούσε να συνδυάσει το διάβασμα με το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Ωστόσο, το κουσούρι της έρευνας δεν τον εγκατέλειψε ποτέ. Κι ενώ κάποτε ξεχαρβάλωνε τα αυτοκινητάκια και τα υπόλοιπα παιχνίδια του για να τα μελετήσει (αν και συνήθως δεν κατάφερνε να τα ξαναφτιάξει...) τελικά κατέληξε να είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Δημόκριτο όπου μελετά την κατασκευή "αυτοκινήτων υδρογόνου." Πιστεύει ότι η επιστήμη είναι απλή και για να την κατανοήσει κάποιος δε χρειάζεται να είναι διάνοια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παρατηρεί και να προβληματίζεται λίγο περισσότερο για τα απλά πράγματα που κάθε μέρα συμβαίνουν γύρω του.

Άννα ΧριστοδούλουΆννα Χριστοδούλου

Η Άννα μπήκε στο Φυσικό Αθήνας χάρη στις ιστορίες που της έλεγαν οι γονείς όταν ήταν μικρή, για τη Λάικα, το πρώτο σκυλάκι που πήγε στο διάστημα. Στην πορεία μπορεί να μην έστειλε άλλα θηλαστικά σε τροχιά, αλλά έμαθε ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα και χάρη στο FameLab, το διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου για την επικοινωνία της επιστήμης, κατάλαβε πόσο πολύ της αρέσει να τα διηγείται και σε άλλους. Αγαπάει ιδιαίτερα το επιστημονικό θέατρο και έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε παραστάσεις όπου ο Άη Βασίλης έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός και ο Ρωμαίος ερωτευόταν την Ιουλιέτα με «επιστημονικό» τρόπο. Ακόμα, της αρέσουν πολύ τα πειράματα, ειδικά αυτά στα οποία γυάλινα ποτήρια εξαφανίζονται και πλαστικοί βάτραχοι εμφανίζονται, με τις δυνάμεις της Φυσικής και όχι της μαγείας! Τον Ιούλιο του 2012 πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο FameLab Olympics, που διοργανώθηκε στο Δουβλίνο ανάμεσα σε φιναλίστ του FameLab από 10 χώρες. Φέτος είναι η τρίτη χρονιά που συμμετέχει στο School Lab και είναι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Ανυπομονεί να ανακαλύψει και πάλι μαζί με τις ομάδες της καινούρια και συναρπαστικά πράγματα πάνω στην επιστήμη και την τεχνολογία!
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ       ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ   ΧΟΡΗΓΟΣ
Βρετανικό Συμβούλιο Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Science Communication   Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού   Microsoft