Πώς μπορώ να πάρω μέρος;

Για να λάβεις μέρος θα χρειαστεί να δημιουργήσεις μια ομάδα με τους φίλους σου, από 2 μέχρι και 5 άτομα και να της δώσεις ένα κεφάτο και έξυπνο όνομα. Μετά, είτε μόνοι σας, είτε με τη βοήθεια του μέντορα ή του καθηγητή σας, θα επιλέξετε ένα επιστημονικό θέμα. Το θέμα σας θα πρέπει να το παρουσιάσετε μέσω βιντεοσκόπησης, με έναν ευρηματικό και κατανοητό τρόπο, μέσα σε 3-5 λεπτά. Με τη βοήθεια του καθηγητή σας θα εγγραφείτε μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής φόρμας συμμετοχής στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού και θα αποκτήσετε ένα μοναδικό κωδικό πρόσβασης στην πλατφόρμα του διαγωνισμού. Στη συνέχεια, θα αναρτήσετε το βίντεο σας στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού μέχρι και την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, ώρα 23:59. Στο διαγωνισμό μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές από Ε' Δημοτικού έως και Γ' Γυμνασίου.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Ποιος θα με βοηθήσει να επιλέξω το θέμα του video;

Οι μέντορες, νέοι επιστήμονες, φιναλίστ του επιστημονικού διαγωνισμού "Famelab", οι οποίοι είναι καταξιωμένοι «Επικοινωνοί της Επιστήμης» ή ο εκπαιδευτικός σου. Η κάθε ομάδα θα έχει το δικό της μέντορα.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Τι προδιαγραφές πρέπει να έχει το video;

Το μέγιστο μέγεθος βίντεο που μπορείτε να αναρτήσετε είναι 60ΜΒ. Το format αποθήκευσης πρέπει να είναι κάποιο από τα ακόλουθα: MP4, WMV, MPEG(MPG) και FLV.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Τι θέμα μπορώ να επιλέξω;

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε θέμα, θεώρημα, φυσικό φαινόμενο, έννοια, από τη Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Βιολογία, Μελέτη Περιβάλλοντος, Γεωλογία, Τεχνολογία, Μηχανολογία κλπ. Για παράδειγμα, «Τι είναι το κύτταρο;», «Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος;», «Πως δημιουργούνται οι σεισμοί;», «Γιατί η σοκολάτα μας δίνει ενέργεια;», «Τι ακριβώς κάνουν οι 'μαύρες τρύπες' στο διάστημα;». Αφήστε τη φαντασία σας να σας κατευθύνει και να μας συναρπάσει!

Στην αρχή των ερωτήσεων

Ποιος μπορεί να συμμετέχει στο βίντεο;

Οποιοσδήποτε συμμαθητής/ρια, φίλος/η, δάσκαλος/α, καθηγητής/ρια ή και συγγενής κρίνετε ότι πρέπει να συμμετέχει (φυσικά με τη θέλησή του). Απαγορεύεται, όμως, να συμμετέχουν μέλη άλλων ομάδων. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση νίκης της ομάδας σας δικαιούχοι των βραβείων είναι μόνο τα μέλη της ομάδας σας, δηλ. τα μέλη που έχουν εγγραφεί μέσω της φόρμας συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Ποιος θα είναι ο ρόλος του δασκάλου ή του καθηγητή και του μέντορα;

Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να σε βοηθήσει να δηλώσεις συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς οι αιτήσεις θα πρέπει να αποσταλούν από τον ίδιο κι όχι από κάθε ομάδα ξεχωριστά. Επίσης, ο ρόλος του θα είναι υποστηρικτικός και στο βαθμό που αυτός επιθυμεί. Αντιθέτως, η συμπαράσταση του μέντορα είναι υποχρεωτική για να σε βοηθήσει να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη συμμετοχή σου και να μπορέσεις να διεκδικήσεις την πρωτιά!

Στην αρχή των ερωτήσεων

Μπορώ να δείξω ένα πείραμα στο video;

Το βίντεο μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα πειράματα, τα οποία όμως θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εσένα και την ομάδα σου. Επίσης μπορεί να περιλαμβάνει ένα σύντομο θεατρικό, ένα ποίημα ή κάτι τελείως διαφορετικό. Δε μπορείς, όμως, να χρησιμοποιήσεις παρουσίαση Microsoft Power Point (ή παρόμοιο λογισμικό) ή γραπτό κείμενο. Θα πρέπει να προσπαθήσεις να παρουσιάσεις την ιδέα σου με όσο το δυνατό πιο πρωτότυπο και παραστατικό τρόπο.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Μέχρι πότε πρέπει να αναρτήσω το video και σε ποια γλώσσα πρέπει να είναι;

Το βίντεο θα πρέπει να αναρτηθεί στην πλατφόρμα του προγράμματος μέχρι και τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, ώρα 23:59, στα Ελληνικά ή/και στα Αγγλικά και να έχει διάρκεια από 3 έως 5 λεπτά.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση και με ποια κριτήρια;

Στην αρχή των ερωτήσεων

Πότε θα γίνει η αξιολόγηση από την Κριτική Επιτροπή;

H αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τη στιγμή που θα αναρτηθούν τα πρώτα βίντεο στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Στην αρχή των ερωτήσεων

Πότε είναι η Τελετή Λήξης;

Η Τελετή Λήξης του School Lab κι η ανακοίνωση του νικητή θα γίνουν στο «Τεχνόπολις», Πειραιώς 100, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015.

Στην αρχή των ερωτήσεων

 

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ       ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ   ΧΟΡΗΓΟΣ
Βρετανικό Συμβούλιο Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση Science Communication   Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού   Microsoft